суббота, 28 ноября 2009 г.

"Хізб-ут Тахрір Аль-Ислами" Радикальні ісламісти у Криму

Поява на території Кримського півострову релігійної організації "Хізб-ут Тахрір" супроводжувалась появою найрізноманітніших міфів та здогадок. Якими тільки слухами не наповнювався Крим: і що готується державний мусульманській переворот, і що на півострові йде посилена підготовка бойовиків "Аль-Каїди", і що "Хізб-ут Тахрір" лише перша релігійно- екстремістська організація, за якій підуть нові, більш радикальні.
Не дивлячись на багаточисельні публікації та нариси о "Хізб-ут Тахрір", наразі, о цілях та методах діяльності самої організації та об її членах відомо дуже мало.
"Хізб-ут Тахрір Аль-Ислами" релігійна організація, що була заснована у 1953 р. Практично відразу, після свого заснування, вона почала піддаватися політичним гонінням. У мусульманських країнах: за поширення єретичних ідей, у немусульманських: за крайній радикалізм та релігійний екстремізм. Наразі "Хізб-ут Тахрір", заснована у Палестині, входить у міжнародний список небезпечних транснаціональних терористичних організацій.
Сьогодні до Кримського відділення "хізбутів", за свідченням його членів, входить 1000-1200 чоловік. Приблизно у два рази більше число їх прихильників,— в основному молодих кримських татар. Якщо ця чисельність і не справляє враження, то тільки доти, доки не представиш собі десь тисячу вдягнених у пояси смертників, бійців.
Міжнародні експерти, серед них авторитетний Центр політології Ричарда Ніксона у США, а також правоохоронні органи багатьох країн, після проведення розслідування, були єдині у тому висновку, що "Хізб-ут Тахрір" є однією з найбільших організацій по виробництву та ідейному вихованню терористів. Тисячі людей, що навчалися "Хізб-ут Тахрір" у подальшому ставали повноцінними членами організацій на кшталт "Аль-Каїда", "Хамаз" та інших терористичних груп....
Самі ж "хізбути" Криму неодноразово звертались до суспільства з заявами про те, що категорично незгодні з будь-якими насильницькими методами боротьби за свою ідею. Одначе, в одному з ефірів "Чорноморської"" ТРК, представник "Хізб-ут Тахрір" відмітив, що не виключає "можливість, а іноді й необхідність застосування сили для усунення перепон на шляху до Істини, там, де слова і мудрість не діють"
Коли у 2003 році суспільству стало достовірно відомо про існування у Криму цієї радикальної релігійної організації, то більш за інших, "релігійно- просвітницька" діяльність занепокоїла не СБУ чи міліцію, а представників Меджлісу Криму.
Чому?!
Один з лідерів кримськотатарської громади Рефат Чубаров розкрив реальну причину свого занепокоєння діяльністю "Хізб-ут Тахрір", відмітивши факт того, що дії радикалів роблять неможливим контроль Меджлісу над кримськотатарською нацією. Адже зрозуміло, що і без того дещо послаблений у останні роки Меджліс, може і не витримати натиску радикальних мусульман, які до того незадоволені реакційною політикою традиційної влади. Нажаль, як і у минулі роки, справа не стільки у намаганні зберегти мир та безпеку, скільки у владі, яку ніхто із лідерів не бажає втрачати.

Комментариев нет:

Отправить комментарий